Spaarlampen nog steeds uiterst interessant!


Categories :

Sharing is caring!

Je zou het misschien niet verwachten nu je meer en meer over LED verlichting hoort maar spaarlampen zijn nog altijd zeer interessant.

Een paar jaar geleden was het evident dat iemand die wou besparen automatisch een spaarlamp koos maar dat ligt nu helemaal anders. Dat je een gloeilamp best vervangt door een spaarlamp lijkt me evident en dat zal ondertussen wel iedereen weten dus het is niet nodig om daar verder over uit te wijden.

Bij LED is het een ander verhaal daarom zal ik hieronder de voor- en de nadelen van LED en spaarlampjes even naast elkaar zetten.

Spaarlampen vs LED

Spaarlampen

Spaarlampen geven met bijzonder weinig energie evenveel licht als de oude gloeilampen.

Spaarlampen gaan lang mee.

Doordat de spaarlamp technologie al jaren bestaat zijn ze fors in prijs gedaald.

Ze komen in alle maten en gewichten en ze passen in alle traditionele armaturen die je eventueel nog ergens hebt hangen.

Een mogelijk nadeel is dan weer de lichtkleur. Sommige mensen ervaren het licht van een spaarlamp als onnatuurlijk. De eerste generatie lampen had dit inderdaad voor maar ondertussen zijn de lampen al zo geeovuleerd dat dit niet meer het geval is.

LED

Nieuwe technologie, er wordt gezegd dat LED nog veel langer meegaat dan een spaarlamp maar dat is nog afwachten.

LED lampjes zijn nog net iets duurder dan spaarlampen maar als ze effectief dubbel zo lang blijken mee te gaan dan is dit een nadeel dat een voordeel kan worden.

Er bestaan al LED spots met een normale fitting maar de meeste modellen zijn nog altijd inbouwmodellen. Vandaag de dag heb je iets minder keuze in het aanbod.

Net als bij de sparlampen is niet iedereen fan het zogezegd kille licht van LED. Ik heb hierbij dezelfde opmerking: vroeger was dat zo maar tegenwoordig kan je perfect spots kopen die een mooie warme kleur hebben.

 

Je ziet, het is niet evident om te zeggen wat nu net het beste is. Sowieso moet je je spaarlampen zeker nog niet weggooien. Als ze nog niet te oud zijn kunnen ze nog lang mee en je hoeft je zeker geen zorgen te maken dat ze veel minder efficient zouden zijn dan LED.

Als je van plan bent van heel je woning opnieuw in te richten loont het waarschijnlijk de moeite om dit onderwerp eens uitgebreid te bespreken met een lampen adviseur.

Heb jij zelf ervaring met het onderwerp? Laat gerust in de commentaren weten wat jouw gedacht ervan is!

 

Sharing is caring!

Geef een reactie